Bahan-Bahan:
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 sudu kecil garam
2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 cawan buttercup
1 cawan gula kastor
2 biji telur ayam (gred A)
1 Sudu esen vanila
2 Sudu besar susu tepung (fernleaf)
Nota: Tepung, serbuk penaik, garan dan susu tepung diayak bersama.
Cara Menyediakan:
- Pukul buttercup dan gula hingga kembang selama 10 minit.
- Masukkan telur satu persatu.
- Masukkan bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit.
- Pukul hingga kembang dan masukkan esen vanila.
- Masukkan ke dalam loyang berbentuk bulat (melengkung ke dalam) dan bakar dengan suhu 160 selama 35 hingga 40 minit.
100 g buttercup
50 g gula icing
Sedikit perahan limau nipis
Pewarna merah
Cara Menyediakan:
- Campurkan buttercup, perahan limau dan gula icing, pukul 5 minit. Asingkan sebahagian untuk dicampurkan dengan warna merah.
- Untuk hidung 'angry bird' gunakan fondant yang telah diwarnakan kuning dan bentukkan seperti paruh burung.
- Manakala bahagian mata 'angry bird' pula, fondant putih digunakan dan dilukis dengan pewarna hitam.
Sumber: Majalah Wanita
No comments:
Post a Comment