Bahan-Bahan:
800 g ekor lembu (sudah dipotong), dicelur di dalam air mendidih selama seminit dan toskan.
2 liter air
1 kelopak bunga bawang
1 batang kulit kayu manis
2 batang serai
125 ml susu sejat penuh krim
2 sudu besar serbuk kari daging
Bahan kisar:
8 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2.5 cm halia
4 ulas bawang putih
sedikit daun ketumbar yang dihiris dan bawang goreng untuk hiasan
Cara Penyediaan:
Bahan kisar:
8 tangkai cili kering
8 ulas bawang merah
2.5 cm halia
4 ulas bawang putih
sedikit daun ketumbar yang dihiris dan bawang goreng untuk hiasan
Cara Penyediaan:
- Rebuskan air. Masukkan ekor lembu, bunga lawang, kulit kayu manis dan serai. Kecilkan api ke tahap sederhana dan masak sehingga ekor lembu empuk. Keluarkan ekor lembu dan ketepikan supnya.
- Panaskan 2 sudu besar minyak, tumiskan bahan-bahan kisar bersama dengan rempah kari sehingga wangi. Masukkan sup tadi, ekor lembu dan susu sejat penuh krim dan biarkan mereneh selama 10 minit lagi.
- Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Hidangkan sup dengan daun ketumbar yang dihiris serta bawang goreng.
Sumber: Majalah Wanita
No comments:
Post a Comment