dah
lama tak main masak-masak..huhu, malam tadi rasa cam malas jer nak kuar
gi makan..bahan-bahan untuk mee kari ni dah ada & 2 hari dah
terperap dalam peti ais. cuma nak membuatnya menunggu masa yang sesuai..
nak membelinya di kedai pun ok jer, tapi selera tak sama kan, masing2
ada version tersendiri untuk citarasa dia & famili suka. So, aku
& hubby pun suka makan & buat mee kari ini ikut citarasa kami
berdua..
Resepi Mee Kari
Bahan
1/2 kg mee kuning (di celur)
1/2 kg mee kuning (di celur)
Isi ayam - boleh ganti dengan udang/kerang (di goreng & potong kecil-kecil)
Taugeh (di celur)
Taugeh (di celur)
Sayur Sawi (di celur)
Bawang goreng
Bawang goreng
Bahan Potong
Tauhu (di goreng )
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis
Tauhu (di goreng )
Daun bawang & daun sup
Cili merah
Telur Rebus
Limau kasturi/limau nipis
Bahan kisar
2 batang serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
5 ulas bawang merah kecil
2ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )
2 batang serai
sedikit halia
sedikit lengkuas
5 ulas bawang merah kecil
2ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1/2 cawan udang kering ( di rendam )
Bahan Kuah:
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar cili kering kisar
3 sudu besar rempah kari ayam/daging (bancuh dgn sedikit air)
fish cake & fish ball
2 cawan stok Udang/ayam ( kepala dan kulit udang di blend dan ambil airnya )
5 cawan santan
1 keping asam gelugur / asam jawa (saya tak letak pun)
minyak untuk menumis
garam
fish cake & fish ball
2 cawan stok Udang/ayam ( kepala dan kulit udang di blend dan ambil airnya )
5 cawan santan
1 keping asam gelugur / asam jawa (saya tak letak pun)
minyak untuk menumis
garam
gula
Cara Penyediaan Kuah
1. Tumiskan bahan yang dikisar bersama rempah kari sehingga wangi dan garing.
2. Masukkan fish cake, fish ball, stok udang/ayam dan santan..renehkan sehingga naik minyak.
3. Sentiasa kacau untuk elakkan santan berketul & melimpah dari periuk.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
3. Sentiasa kacau untuk elakkan santan berketul & melimpah dari periuk.
4. Hidangkan bersama mee yang telah dicelur dan bahan yang dihiris tadi.
18 comments:
wahhhh sedap nehhh....trus jadik lapar sbb blom mkn t.hari lg nie..ehehe
smlm sy g ali cafe kt usj subang..mkn mee kari gak la..sedap gak..tp mybe xsesedap akak & huby buat kot.. :)
Nampak mcm sedap aje mee kari akak.Rajin kak salina masak mee kari malam2.
kak, hntr la ke sini sket...sy lom mkn lg ni..
p/s TERIMA KASIH BYK2 ATS GA TU...SY DA TERIMA.
TQVM!
mesti sedap kan? tapi saya tak minat mee kari~
saya suka mkn mee kari..mesti sedap tu kann..lagi la sedap dimkn bila masaknya dengan penuh kasih sayang...
fuhhh...lama tak pekena mee kari ni.kalau makan pon sebab mak yang buat.waaaa...rindu mee kari mak buat
assalam kasih salina..pekat nampak kuah kari tu..dah tentu sedap.kalau beli mesti tak dapat yang pekat macam tu..ina boleh cari nama sebenar acik..Sapina Hamid untuk fb.
Babe mee kari u sungguh menggodalah!
X mkn nasi ganti dgn mee pun ok apa. Janji sedap. Kenyang!
ya Allah sedapnya...dah la saya peminat tegar mee kari...huhu...
lapar tahu tak??? kejammm...
Nampak sedap mee kari Salina buat tu,buat sendiri bolehlah ikut kita punya citarasakan....
assalam salina..mama lambat lagi kesini..hu2x..mama dilanda kebzzzan terlampau..hu2x..ehem sedapnya mee kari tu..terliur pulak mama..
lepas ni nak request resipi mee bandung pulak boleh?
Assalamualaikum Salina..
Meleleh air liar.. Sampai hati ke? Hehe
sedapnya mee kari...peberet akak jugak tu...
wowww mee kari... nyum nyum..
nyum nyum...sedap nie
salam singgah menyinggah
wah sedap nyer mee kari..dh lm tak mkn..
boley try resepi ni
www.azrulin.blogspot.com
wah...sangat terliur la....
chanteknya header.....saya suka sangat2 tau...=)))
Post a Comment