Wednesday, January 23, 2013

Tip dan Petua Untuk Menjadikan Udang Lebih Segar


Tip dan Petua Untuk Menjadikan Udang Lebih Segar

 Barang dapur mentah seperti udang biasanya akan ada stok dalam peti sejuk untuk menyenangkan projek masak memasak. Dah lama sangat dalam peti sejuk, udang akan nampak kehitaman dan tak segar lagi kan!

Ada petua orang lama-lama untuk segarkan udang yang sudah lama  di simpan dalam peti sejuk:
  1. Setelah keluarkan udang dari peti ais, rendamkan dalam air biasa. 
  2. Kemudian, masukkan sedikit kapur dan biarkan sekejap, lebih kurang dalam 15 minit. 
  3. Cuci udang seperti biasa dengan air bersih dah masak ikut resepi kegemaran masing-masing. 
 
Selamat Mencuba dan kalau ada cara lain lagi, 
sila la share dan komen di sini.
 
 
 

9 comments:

Fiza Rahman said...

Owh...thanks for the tips.

Anonymous said...

ok, tq boleh dicuba nnti

CeqGu said...

bleh cuba ni...thanks ye

Unknown said...

udang segar pon mainkan peranan jgak dlm masakan kan?slalu sy terkena bile mkn charkteow sedey2

Unknown said...

owh baru tau..thanz for the tips
boleh bagi kat mak..hehehe

OKje said...

boleh try petua ni ..TQ KS

mama aini said...

thnaks atas petua ni..nanti mama cuba.. ;)

Pokok Manggis Depan Rumah said...

boleh cuba ni.. tapi tak bahaya ke kapur akak..

Kayu Manis said...

tq KS..

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...