Tip dan Petua Untuk Menjadikan Udang Lebih Segar
Barang dapur mentah seperti udang biasanya akan ada stok dalam peti sejuk untuk menyenangkan projek masak memasak. Dah lama sangat dalam peti sejuk, udang akan nampak kehitaman dan tak segar lagi kan!
Ada petua orang lama-lama untuk segarkan udang yang sudah lama di simpan dalam peti sejuk:
Ada petua orang lama-lama untuk segarkan udang yang sudah lama di simpan dalam peti sejuk:
- Setelah keluarkan udang dari peti ais, rendamkan dalam air biasa.
- Kemudian, masukkan sedikit kapur dan biarkan sekejap, lebih kurang dalam 15 minit.
- Cuci udang seperti biasa dengan air bersih dah masak ikut resepi kegemaran masing-masing.
Selamat Mencuba dan kalau ada cara lain lagi,
sila la share dan komen di sini.
9 comments:
Owh...thanks for the tips.
ok, tq boleh dicuba nnti
bleh cuba ni...thanks ye
udang segar pon mainkan peranan jgak dlm masakan kan?slalu sy terkena bile mkn charkteow sedey2
owh baru tau..thanz for the tips
boleh bagi kat mak..hehehe
boleh try petua ni ..TQ KS
thnaks atas petua ni..nanti mama cuba.. ;)
boleh cuba ni.. tapi tak bahaya ke kapur akak..
tq KS..
Post a Comment