Resepi Sate Daging
Resepi: Potret Kasih
Bahan-bahan:
- 1 kg isi ayam/daging batang pinang} dihiris kepingan
- 1 1/2 sudu kecil garam
- 4 sudu besar gula pasir
- 2 sudu besar minyak masak
- lidi sate
- minyak untuk merenjis(dgn serai yg dititik)
- 3 ulas bawang merah
- 2 biji buah keras
- 2 ulas bawang putih
- 3 cm kunyit hidup atau 2 sudu kecil kunyit serbuk
- 4 cm halia
- 2 batang serai
- 4 cm lengkuas
- 1 sudu besar ketumbar } disangai
- 1 sudu kecil jintan manis } disangai
- 1 sudu kecil jintan putih } disangai
Cara-Cara:
- Campurkan gula, minyak masak dan garam ke dalam bahan-bahan kisar.
- Perap daging dengan bahan kisar sekurang-kurangnya selama 3 jam.
- Cucuk dengan lidi dan bakar, sambil merenjis dengan minyak menggunakan serai hingga sate masak.
- Macam biasalah sate pasti sedap & lazat disajikan sersama kuah kacang, nasi impit, ketupat, bawang dan timun.
Tips: Lidi terlebih dahulu direndam di dalam air selama 2 jam sebelum digunakan untuk mengelakkan lidi hangus bila sate dibakar.
6 comments:
Rajinnya Salina buat sate.
terus lapar kak sampai dah dekat nk lunch ni
lapar la ujan-ujan ni....
Rajinnya buat sate daging. Kalu saya, kompom la makan kat kedai. hehehe
rajinnya salina..nak sikit sate !!!..
banyak cerita pasal makanan erk, thumb up
Post a Comment