1. Mengembalikan kesegaran sayur
Biasanya kalau kita simpan sayur mayur beberapa hari di dalam peti ais, mesti kesegarannya akan hilang. Nampak macam lemah longlai jer sayur yang kita dah beli berhari-hari tu. Langkah pertama basuhkan dulu sayur tersebut dan kemudian bungkus dalam surat khabar lama dan lepas tu baru simpan dalam peti ais.
Langkah kedua untuk mengembalikan kesegaran sayur ialah rendam sayuran tadi di dalam air yang dicampur sedikit cuka selama beberapa minit. Selain dari mengembalikan kesegaran sayuran itu, cuka juga bertindak menghilangkan kotoran pada sayur yang direndam tadi.
2. Tip Memotong buah-buahan Supaya tidak Lebam
Sebelum memotong buah-buahan, pisau hendaklah disapu dengan limau nipis terlebih dahulu. Dikatakan limau nipis mengelak potongan buah-buahan daripada menjadi lebam.
6 comments:
slm dear..thanks atas petua2 ni..
bagus petua ni..leh amalkan
tq akak...
saya suka makan sayur... tapi jrg makan buah... huhuhu...
as salam,
bagus petua2 ni..cuka mmg bagus kan, :)
Thanks lynn...nanti boleh try coz sayur selalu tak tahan lama...
tq share ye gd one ni
Post a Comment