Sunday, October 7, 2012

Resepi Ketam Goreng Sos Bertelur



Bahan-bahan:

3 ekor ketam - potong 2. Cuci bersih dan toskan.
1 labu bawang besar - blend
4 ulas bawang merah - blend
3 ulas bawang putih -blend
2 tangkai cili padi - di hiris 
2 sudu besar pes cili kering
3 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos tiram
2 biji telur ayam-pecahkan dalam mangkuk n dipukul sedikit
4 sudu besar minyak masak 
Garam dan gula secukup rasa
1 cawan Air 
1 biji Tomato - potong dadu
sedikit daun bawang
Cara-cara:

  1. Ketam dibasuh bersih & dibelah 2
  2. Sediakan kuali & masukkan minyak masak, tumiskan semua bahan-bahan blend tadibersama dengan pes cili kering.
  3. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili.
  4. Dah naik bau, masukkan sedikit air jika nak ketam tu berkuah..tak nak bubuh air pun ok jer.
  5. Bila Kuah dah mengelegak, masukkan ketam, telur, cili api, garam, gula dan tomato... kacau dan biarkan kuah pekat sikit baru angkat.. 
  6. Dah siap, taburkan daun sup atas KETAM GORENG SOS BERTELUR tadi.


Ketam Goreng Sos Bertelur ni aku makan dengan sayur paku goreng belacan.


bahan-bahan: 

Sayur paku - basuh bersih-bersih ye..
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili besar
sedikit belacan
sedikit ikan bilis
Garam & ajinamoto secukup rasa
2 sudu minyak untuk menumis
sedikit air 

 Cara Membuatnya:
  1.  Tumbukkan semua bahan-bahan di atas.
  2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan ditumbuk tadi dan tumiskan hingga garing sikit.
  3.  Masukkan sayur paku, garam & ajinamoto. Gaulkan rata dan masukkan sedikit air untuk berkuah.
  4. Angkat dan siap dihidangkan.




No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...