Resepi Ikan Panggang Percik ala Kasih Salina
Bahan-bahan:
- 1 ekor ikan siakap dicuci bersih. (aku suka guna ikan talapia)
Bahan-bahan sambal percik
(Bahan ni aku agak-agak jer sukatannya, terpulang la nak menambah atau mengurangkannya)
2 cm halia
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm kunyit hidup
2 batang serai di blend
3 helai daun limau purut (aku tak letak pun)
4 tangkai cili padi
7 tangkai cili merah
3 cawan santan pekat
sedikit perahan limau nipis
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
2 helai daun pandan
daun pisang
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak dan tumis rempah-rempah yang di blend sampai wangi
- Masukkan santan dan masak perlahan-lahan sampai ianya pekat. Masukkan garam, gula dan sedikit perahan limau nipis.
- Letakkan ikan yang beralaskan daun pisang dan daun pandan di atas pemanggang ajaib dan sapukan kuah percik di atas ikan, ratakan kuah percik pada keseluruhan ikan.
- Bakarlah atas pemanggang ajaib tu ye..senang dan mudah kerja memasak kita.
3 comments:
selamat berbuka dear..ehem..mama tak makan ikan..kena tukar dgn ayamlah nampaknya..bila sihat nanti mama buat ikut resepi salina..
nyum nyum..sedapnya nampak...adda suka betul ngn percik ni..apa jenis percik la..
terliur melihat nya. nice resepi. ada masa nanti saya nak try la~
Post a Comment