Perkongsian kali ni, mengenai juadah seperti kuih-muih dan lauk yang lazimnya menjadi tumpuan di bazar Ramadhan sekitar bandaraya Kuching. Aku kurang pasti dengan lain-lain kawasan atau bahagian di Sarawak sama ada mempunyai persamaan atau tidak, iye lah...setiap bahagian yang ada di negeri ni pun sudah menyamai keluasan sesebuah negeri di semenanjung.
Okay, rasanya setakat ni jer perkongsian daripada aku kali ni (nanti banyak sangat gambar makanan susah jugak). Info ini sekadar berkongsi sesuatu yang lain dan mungkin juga unik yang ada di Sarawak. Mungkin ada juadah atau makanan terkenal di sana yang aku tertinggal. Tapi ini pun atas suggestion suami aku yang menggemari juadah seperti di atas, lebih-lebih lagi pada bulan Ramadhan ini.
21 comments:
best kuih takir..
selamat berpuasa.. :-)
suntong tutok tu macam sedap je...yg pasti tak ada di tempatku!
assalam & slm ramadhan salina..maaf baru arini dpt jenguk salina..mama tak sihat sgt aritu..ehem banyaknya makanan kat sarawak..untung dpt merasa masakan sana.. :) suami mama org johor..makanannya lbh kurang sama je..he2x..
assalamualaikum dear...
Semuanya nmpak sedap dan myelerakan...teringin nak makan umai...
Kuih tongkol tu kakcik rasa sama dengan kuih jongkong, kan? :)
semuanya menyelerakan......tapi satu
tu yan tak suka ......umai kan dia
guna ikan mentah.....!!!!!!
teratai- kat pasar yg ada jual ikan kering tu, rasanya ada sesetengah tempat jual sotong kering, so yg saiz besar2 tu ada lebih kurang besar daun kunyit, jadi boleh lah try buat sendiri, cuma sambal dia mmg best sgt sedap manis dan pedas..
Mama, TQ sebab datang jg jenguk sini. Salina tahu mama tabah..
Kak MP - pernah makan umai ker?
Kakcik, saya terus terang tak tau pun kuih jongkong tu. Sebab tempat saya di Terengganu dan Kedah/ Perlis ni pun tak pernah jumpa.
Selepas saya buat research skit (cewah), baru jumpa..ya rasanya hampir sama, guna daun yang sama..resepi nya saya tak pasti sgt kena tanya mak mertua (dia memang pakar buat juadah)..
Apapun daripada research saya..kuih jongkong tu payah nak dapat sekarang ni (ramai jg kata mcm tu sebab tu payah jumpa)..tapi kat Sarawak kak..memang setiap bulan puasa senang sangat nak dapat.
Salam kenal...yg paling best sekali ikan terubok tu...pergghhh...ada adik yg jadi cikgu kat Daro...
semua menu2 buat KA terliuq je!
salam...mcm2 no juadah org Sarawak..
Salam kenal jg Fadzli..betul tu mmg ikan terubok buat bakar sedap. Oh ada adik kt sana yer..oklah tu boleh jd kenangan..bukan senang kalau sajer2 nk pi sana bulan Ramadhan ni..
KA, memang semua feveret saya..walaupun saya lidah org Terengganu..antaranya bubur pedas paling best..ramuannya mungkin ramai tak tahu..kulit lembu. Yg lain2 macam kari, berempah, pekat, sayuran, kentang, masuk daging cincang pun boleh..
Ya Shaiful..yg lain2 tu lebih kurang macam kat sini juga jadi tak post lah gambar2 tu.
salam kasih salina..acik berbuka ngan air suam je..tu pun dapat jugak batuk.dari khamis lepas tak baik2 lagi
Semuanya sedap2...paling suka roti jala..
kuih tongkol tu kte org swk kata kuih bungkur..fav tuh..
As salam Kasih Salina,
Wah, dpt ilmu baru harini... Umai2 biasanye di sini dipanggil cebiche...
Suntong tutok tu tak pernah try lagi... Kuih takir tu bukan tepung pelita ke? :))
hmm..boleh tahn jugak sedaknyerr...
Post a Comment