Saturday, April 1, 2017

Sotong Masak Kari dan Ikan Goreng Berempah



Resepi Sotong Masak Kari

- 1/2 kg sotong, banyak telur sotong lagi best.
- 1 sudu serbuk kari
- 1/2 biji tomato (potong dadu)
- 2 ulas bawang putih (ketuk dgn belakang pisau)
- 1 labu bawang besar (mayang halus2)
- 1 sb cili giling
- 1 sk jintan manis
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- minyak untuk menumis
- daun kari / daun limau purut
- sedikit garam & gula
- lidi utk cucuk sotong supaya telur sotong tak terkeluar.

Cara-cara masak:

1. Sumbatkan kepala sotong dalam badan sotong & cucuk dengan lidi supaya telur tak terkeluar.

2. panaskan minyak dalam kuali. Masukkan bawang putih, bawang besar, tomato, daun kari, cili giling, jintan manis dan serbuk kari. 

3. Masukkan sotong dan gaulkan rata. Kemudian, masukkan santan pekat dan air. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Santan juga boleh digantikan dengan susu cair. Jangan masak sotong terlalu lama.


Resepi Ikan Goreng Berempah

- bawang merah
- bawang putih
- serai
- lengkuas
- blend / tumbuk semua bahan di atas
- daun kari
- ikan (apa2 jenis)
- sedikit garam, serbuk ketumbar, serbuk kari, serbuk kunyit dan cili giling. 
- minyak untuk mengoreng.

Cara-cara Masak:

1. Gaulkan semua bahan2 di atas dan lumurkan pada ikan. 

2. Panaskan minyak & goreng ikan. 

No comments:

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...