Praktikkan Dakwat Sotong ala-ala Masterchef Gitu
apa kene mengena tajuk dengan gambar sotong tu ye.. tu la dia penangan duk tengok Masterchef.. jangan main-main tau, rupanya sedap juga dakwat sotong nih.. sampaikan Mr. hubby gaul nasi dalam kuali yang masak sotong nih..
bahan-bahan:
4 ekor sotong (cukup la tuk kami berdua makan)
bersihkan sotong sekor2 tanpa buang kepala
5 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
sedikit halia*
1 sudu kecil pes cili kering
Sedikit susu cair
Garam & gula secukup rasa
minyak untuk menumis
(bahan bertanda * tumbuk aje yer..)
Cara memasaknya:
- Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bahan bertanda * dan pes cili kering.
- Masukkan sotong dan gaul-gaulkan. kalo nampak kering sangat masukkan sedikit air, nanti hangit plak kan.
- Masukkan susu cair dan perasakan dengan garam dan gula.
- Agak2 sotong tu dah masak, angkat la ye..sedap di makan dengan nasi putih gituu..
p/s: Kuah sotong tu nampak macam hitam kan tapi tak bubuh kicap pun, tu hasil daripada dakwat sotong yang pecah semasa mengoreng. Mula2 tu aku rasa macam geli juga nak makan, tapi bila dah makan memang sedap beb..
31 comments:
dakwat sotong?errrr xpernah mkn lagi, kepala sotong?errrrrr lagi la xmakan...sbb geli huhu :/ tp masakan tu nampak nyum nyummmm :)
takde kesan sampingan kesan makan dakwat sotong dlm kuantiti yg banyak?
saya kalo bersihKan sotong mst clearkan hitam tu...
sebelum ni kwn penah bgtau, jgn buang dakwatnya=)
tp sy x penah cuba...kena try la..mcm best je=)
slurrppp!!! sedap tu
Cantik gambar hidangan sotong tu Salina, nampak pun sedap, makan dengan nasi panas2,pergh!!,mak mertua lalu pun tak sedar ni.
Sedap yer. Saya selalu buang dakwat sotong tu.
amboi2 hebat tu!
Sebenarnya siapa yang suka kan kasih.. Dakwat sotong memang sedap, tapi ramai yang tak berani nak makan, bila hidangan sotong tu kaler hitam.. Huhu
as salam
haah akak pun selalu nye mcm geli nk makan dakwat tu tapi bila tgk gambo ni berselera jek..uhh tergoda ni:)
Ikhlas akak cakap, memang nampak sedap sangat sotong masak dengan dakwat hitam tu...tapi akak kalau cuci, mesti buang semua termasuklah kulit sotong tu...
tak pernah try pun sebelum ni buang je semua tu...
saya pun hantu MC kak.. tapi kdg2 terlepas juga
waalaikumsalam.. terima kasih singgah rumah saya.. ;) saya pun follow sini gak.. :) salam kenal ye.. :)
Tak penah lagi saya wat masakan ni.. blom teringin nak mencuba kot.. heheheh
sotong tu tkyah goreng dulu ye?
ada jualkan paste dakwat sotong ni..masin sikit rasanya..
kak kalau goreng sotong ada hitam2 ni..risau pulak mcm basuh tak bersih aje..
rupanya boleh mkn..
Harith Iskandar - kepala sotong la sedap aper..
shaiful zaidi - rasanya soalan ni kena tanya Chef Zubir Che Jo atau Che Adu
shaiful zaidi - Chef (Dr) Ezani pun leh jawab jugak kot!
Aine Ainun - kalau ikutkan cara masakan yg sesuai baru okay dakwat tu..baru terasa sedap terangkat...
Umi - memang sedap, kucing merengek pun kita buat tak tahu...
fiza - yer, kami pun buang sebenarnya. cuma kali ni nk test cara masakan baru, perisa pun baru..
DO - memang betul tu!
Tihara - kak, memang geli sebelum ni kita buang jer..
azi - yer kak, terima kasih atas penghargaan, kalau dekat memang nk htr rumah kak lainkali
syiela - jangan cakap hantu...takuuut..
JaSSNaNi - TQ jugak..wah meriah kita
abah khalisha - tak payah goreng, nanti kecut kering air sotong..kalau goreng lagi dan masak lagi macam ni ..nanti sotong yg gemuk pun akan kurus melidi..hihi sekadar share
Bokeh ke ek kalo xbuang..mcm kureng la pulak..dh slalu buang..huhuu salam kenal.follow sini juga
tak pernah plok mencuba nyer..
Deq's Qienz - TQ jenguk..best tau
eita - kena cuba ta...
ehem mama tak pernah cuba masak sotong dgn dakwatnya lagi.. he2x..
Post a Comment