MEE BANDUNG
Bahan-Bahan:
500 gm mee kuning (dicelur)
250 gm ayam (dipotong kecil)
200 gm udang (jika suka)
Fish ball
2 s/b pes cili kering
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (dimayang)
3 mangkuk stok ayam
5 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 biji telur
Sedikit sawi, cili merah, daun sup & daun bawang (dihiris)
Sedikit taugeh
bawang goreng
cili merah (mayang)
Garam, sedikit gula & minyak masak
Cara Membuat:
1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bawang putih, bawang merah & pes cili kering hingga garing.
2. Masukkan ayam, sos tomato, sos cili dan sos tiram.
3. Masukkan stok ayam dan biarkan mendidih.
3. Biarkan merenih perlahan-lahan.
4. Masukkan udang, sawi, & taugeh, garam dan sedikit gula. Biarkan masak selama 2 minit.
5. Masukkan telur dan tak perlu kacau.
5. Bila dah masak tuangkan kuah atas mee yang dah dicelur terlebih dahulu.
6. Taburkan dengan hirisan daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang goreng.
3 comments:
akk x campur sket ya gula merah?
sedapnye..kena try buat ni..hihi
wow ni mee favorite i...sungguh menyelerakan...menu berbuka for today..
Post a Comment