Kek Lapis Kukus Cream Cheese
Resepi : Kak Yatie - Sinar Kehidupanku
Bahan A :
250 gm cream cheese
60 gm gula halus
1 biji telur
25 ml air
1 sudu besar tepung gandum
Cara :
Pukul cream cheese bersama dngn gula.
Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum.
Biarkan sebentar.
Bahan B - Kek Coklat.
2 biji telur
1 cwn gula halus
1 sk vanilla
2 sb serbuk koko
sedikit garam
1/2 cwn air panas didih
1/2 cwn cwn susu segar @ cair
1/2 cwn minyak jagung @cmasak
1 cwn tepung gandum
1 sk baking soda
1/2 sk baking powder
Cara :
- Pukul telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang
- Setelah kembang masukkan vanilla dan diikuti dngn koko dan garam
- Masukkan air panas,susu dan minyak
- Setelah itu masukkan tpng gandum, b.soda dan b. powder yang telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian.
Cara membuat Kek Lapis Kukus Cream Cheese:
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya.
- Sapukan sedikit minyak di loyang dan alas dngn kertas minyak
- Letak adunan coklat dan kukus selama 15 minit.
- Tuang adunan cream cheese diatasnya dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya dan kukus lagi selama 20 minit.
- Sejukkan dan boleh di hidangkan....
2 comments:
Nampak moist kek ini. Sedapnya..
ehem sedapnya..nak sikit..
Post a Comment