Sunday, May 27, 2012

Tip Dan Petua Cili Kering Kisar Tahan Lama

Cili kering yang belum diksar
Ada orang lebih mengemari cili kering kisar buatan sendiri lagi berbanding yang beli di kedai, bimbang juga apa yang dicampur di dalamnya jika dibeli di kedai. Boleh dikatakan cili kisar kerap digunakan dalam masakan. Bagi mereka yang ingin membuat stok cili kering kisar yang banyak dan kekal lama, masukkan sekurang-kurangnya tiga sudu makan minyak masak, sedikit cuka dan garam ke dalam cili yang akan dikisar. Cili kisar boleh disimpan dalam tempoh yang lama dan tidak berbau. Simpan di dalam peti sejuk.


1 comment:

sekadar satu coretan said...

Kakain pun selalu buat stok cili kering yg dah kisar simpan kt dlm petiais...sbb bila nk masak senang lg la bila masa balik kerja masa tersangat berharga...

Pertandingan Mewarna Adik & Kakak Sertai

Hari ni adik & kakak masuk pertandingan mewarna. Tapi biasalah main dengan anak-anak pra sekolah ni, mak pak plak yang kalut mewarn...